Werken in tijden van corona

door | 24 augustus 2020 | 0 Reacties

Ondanks mijn bevallingsverlof ben ik regelmatig aan het werk. Niet alle zaken kon ik afronden voor mijn verlof en alhoewel ik een hele fijne waarneemster heb, is het voor cliënten vaak prettig als ik de zaak zelf behandel. In het familierecht spelen emoties immers een grote rol en dan is het fijn als je een vertrouwd iemand naast je hebt staan.

De laatste weken heb ik dan ook weer vele telefoongesprekken gevoerd over onder andere relaties die in zwaar weer verkeren, omgangsregelingen die niet worden nagekomen en de maandelijkse alimentatie die niet kan worden betaald nu de inkomsten zijn verminderd. Natuurlijk speelt op dat moment direct de vraag of deze problemen door de corona zijn ontstaan dan wel deze al langer bestonden. Met cliënten, bij voorkeur allebei in mediation, gaan we dieper op deze problemen in en proberen we hiervoor oplossingen te zoeken.

Deze oplossingen zoekt ook de Rechtbank bij het laten plaatsvinden van zittingen. Vele zittingen vinden plaats via skype en zo zit ik weer regelmatig in toga, maar nu achter mijn bureau in plaats van op de Rechtbank. Alhoewel het absoluut fijn is dat er op deze manier toch zaken kunnen worden behandeld, is het naar mijn mening moeilijk om via een digitale zitting daadwerkelijk alle belangrijke aspecten uit een zaak te vatten. Zo drukt alleen al het aanwezig zijn op de Rechtbank, alle professionals in toga, het uitroepen van de zaak door de bode en de feitelijke aanwezigheid van de ex-partner voor veel cliënten een belangrijke stempel op de zitting, dit nog los van de gang van zaken op de zitting zelf.

Met veel van mijn collega advocaten hoop ik dan ook dat de zittingen in met name echtscheidingen, omgangsregelingen en geschillen over gezag snel weer op de Rechtbank kunnen worden behandeld. Op dat moment zal de rechter naar mijn verwachting ook weer sneller kunnen aanvoelen of een zaak zich zal lenen voor mediation zodat partijen met hulp van onder andere mij als mediator zelf tot een oplossing kunnen komen in plaats van dat deze door een derde, immers de rechter, moet worden opgelegd.

Voor nu is het nog even niet anders en blijf ik in mijn toga achter mijn bureau de zittingen doen en vinden de mediationgesprekken op 1,5 meter afstand plaats!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *