Toename mediations bij echtscheidingen

door | 21 september 2020 | 0 Reacties

Onderzoek echtscheidingen

Wat een goed nieuws! Uit een recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de vFAS voor de dag van de scheiding, blijkt dat de rechter steeds minder nodig is bij echtscheidingen. Vroeger was het gebruikelijk dat mensen bij een echtscheiding ieder een eigen advocaat in de arm namen waarna regelmatig een vervelende strijd volgde. Gelukkig lijkt deze tijd nu echt voorbij en vinden steeds meer mensen het belangrijk om goed uit elkaar te gaan.

Cijfers uit het onderzoek

Vanzelfsprekend is het niet altijd makkelijk om goed uit elkaar te gaan. Emoties spelen vaak hoog op en ook moet er veel geregeld worden. Veel mensen realiseren zich dan ook dat gespecialiseerde hulp van een mediator hierbij nodig is. Uit het onderzoek blijkt dat in maar liefst 40% van de scheidingen juridische hulp is gevraagd aan een mediator! In de laatste twee jaar heeft de rechter zelfs maar in slechts 6% van de echtscheidingen uitspraak moeten doen. Dit percentage lag in 2011 nog op 31%!

Mediation boven eenzijdige echtscheiding

Voor mij als mediator laten de cijfers in het onderzoek zien dat veel mensen gebaat zijn bij gespecialiseerde hulp bij hun echtscheiding. Bij voorkeur ontvangen scheidende partners deze hulp samen zodat daadwerkelijk naar een goede oplossing kan worden gezocht waar zij beiden tevreden over zijn. Indien de gemaakte afspraken vervolgens ook nog goed worden vastgelegd, zorgt dit naar mijn mening voor veel rust in de toekomst en verkleint het de kans op toekomstige problemen. 

Gespecialiseerde hulp

Helaas zie ik in mijn praktijk ook nog steeds cliënten waarbij de afspraken niet goed zijn vastgelegd of waarbij de juridische hulp helaas toch niet erg goed was. Vaak zijn dit de echtscheidingen die online geregeld zijn bij één van de vele aanbieders die naar het lijkt goedkoop hulp kan bieden bij een echtscheiding. Zoals zo vaak, blijkt ook in dat geval goedkoop vaak duurkoop te zijn en moeten veel afspraken naderhand alsnog worden aangepast. Voor de betreffende cliënten is dit enorm vervelend nu er daardoor tweemaal kosten moeten worden gemaakt en de negatieve gevolgen van de onjuiste afspraken ook emotioneel behoorlijk invloed hebben. Dit helemaal als hen blijkt dat de scheiding toch niet zo goedkoop was als zij hadden gedacht nu hen bijvoorbeeld niet was verteld dat zij in aanmerking kwamen voor gesubsidieerde rechtsbijstand of voor een flink bedrag uiteindelijk alle stukken zelf hebben moeten opstellen.

Les voor de toekomst

Naar mijn mening blijft het dan ook enorm belangrijk dat iedereen die met een scheiding te maken krijgt, daadwerkelijk goed zal worden geholpen en niet nog meer problemen krijgt dan er al zijn. 

Het hele onderzoek van Kantar is te lezen via deze link: https://files.pressmailings.com/fb/29ad95da8a4adc8a580956153cc7e2/26082020—vFAS—Rapport-voor-Dag-van-de-Scheiding.pdf

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *