Oefenrechtbank

door | 30 november 2018 | 0 Reacties

Na de workshop ‘Advocaat voor de Klas” op 30 november 2018 in groep 8 van de Zalmplaat basisschool te Hoogvliet, vond op 8 februari 2019 de oefenrechtbank plaats. De Rechtbank Rotterdam was bereid om mee te werken en zo stonden er in alle vroegte 26 zenuwachtige kinderen voor de beveiligingspoortjes.

Nadat alle tassen waren ingeleverd en de leerlingen zelf goed door de poortjes waren gekomen, vertrok de hele groep naar de derde verdieping van het gerechtsgebouw waar we een eigen zittingszaal toegewezen hadden gekregen! In deze zittingszaal kregen de kinderen die een rol als advocaat of rechter hadden in de eerste casus een mini-toga aan, met natuurlijk een klein befje, en konden zij de geoefende zaak eindelijk in de praktijk brengen!

De daaropvolgende uren was de klas druk met pleiten, vragen stellen en raadkameren in de in totaal 3 casussen! Aan het vuur in vele pleidooien kon ik goed zien dat de casussen voor de leerlingen waren gaan leven en ook de rechters verkregen naar het leek automatisch de benodigde autoriteit! Zelfs een schorsing, een boze partij die werd verwijderd en een schikking kwamen aan bod!

Na afloop waren de kinderen nog helemaal vol van het project en besloten enkele van hen dat zij toch ook wel advocaat of rechter zouden willen worden!

Mijn dank gaat gezien het enorme succes van dit project opnieuw uit naar de JuniorJuristAcademie, de Nederlandse Orde van Advocaten en de Rechtbank Rotterdam! Ik hoop van harte dat nog veel leerlingen van groep 8 deze bijzondere ervaring kunnen meemaken en roep scholen en advocaten dan ook van harte op zich aan te melden!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *